Reuters: EU se chystá na případný překlenovací úvěr pro Řecko

14.08.2015
čtk

Evropská komise již přijala opatření, která mají Řecku zajistit dalších 6,04 miliardy eur (163,2 miliardy Kč) v překlenovacím úvěru v případě, že plánovaný třetí záchranný program pro tuto zemi nebude včas připraven, píše se v unijním dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters. Řecký parlament dohodu o třetím záchranném balíku s pomocí opozice schválil.

Z této částky by zhruba 4,4 miliardy eur mělo být použito na splátky dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské centrální bance.

Např. příští týden ve čtvrtek musí Řecko zaplatit ECB dlužnou splátku ve výši 3,2 miliardy eur.

Atény možnost překlenovacího úvěru letos v létě už jednou využily. V červenci získaly krátkodobý překlenovací úvěr 7,16 miliardy eur z celounijního Evropského finančního stabilizačního mechanismu, jehož ručiteli jsou všechny členské země, tedy včetně České republiky. Řecko tak mohlo uhradit dřívější splátky ECB a MMF.

Dohoda o třetím záchranném balíku přijata řeckým parlamentem

Řecký parlament dnes schválil dohodu o třetím záchranném programu, který země dojednala se zahraničními věřiteli. Ještě před koncem hlasování podpořilo návrh 151 z 300 poslanců, informují zahraniční agentury. O dohodě mají odpoledne na mimořádné schůzce jednat ministři financí eurozóny.

Přijetí dohody znamená, že Řecko se zřejmě vyhne další překlenovací půjčce od Evropské unie, než bude možné na základě přijaté dohody čerpat dlouhodobou finanční pomoc.

Tsipras dohodu přijal s pomocí opozice. Tsiprasova vládní strana SYRIZA má ve 300členném zákonodárném sboru 149 mandátů. Část krajně levicového křídla SYRIZY dohodu odmítá, proti hlasoval mimo jiné někdejší ministr financí Janis Varufakis.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek