Řecko se chystá na volby


čtk

Řecko se po čtvrteční demisi připravuje na předčasné volby. Nikdo totiž nemá dostatečnou většinu, aby dokázal sestavit novou vládu.

Po demisi vlády pověřil prezident Prokopis Pavlopulos šéfa druhé nejsilnější strany, opoziční Nové demokracie, aby se pokusil sestavit nový kabinet. Jde ale o formalitu, kterou se činí zadost ústavě, na jejímž základě druhá a třetí poslanecká formace má právo zkusit vytvořit vládu, pokud do roka od voleb padne původní vláda nejsilnější parlamentní strany.

Šéf řeckých konzervativců Evangelos Meimarakis záhy musel uznat, že dostatek spojenců nesežene poté, co doposud vládní levicová SYRIZA dosluhujícího premiéra Tsiprase a Nezávislí Řekové a také opoziční komunisté předem rezolutně odmítli možnost vyjednávání.

Jakmile Meimarakisovi vyprší třídenní lhůta na jeho pokus, dostane stejnou příležitost také vůdce nové levicové strany Lidová jednota, vzniklé ze vzbouřenců v Tsiprasově straně. Jejích 25 poslanců vytvořilo pod vedením bývalého ministra energetiky Panajotise Lafazanise třetí nejsilnější parlamentní skupinu.

Předběhli tak doposud třetí neonacistický Zlatý úsvit, který má 18 mandátů a jehož mnozí představitelé jsou stíháni pro obvinění ze zločinného spolčení, za což jim hrozí dvě desítky let vězení.

Podle To Vima nemá také Lafazanis šanci vládu sestavit, a tak nejpozději v pátek přijme prezident Tsiprasovu demisi a jmenuje novou úřednickou vládu v čele s šéfkou nejvyššího soudu. Kabinet bude mít na přípravu voleb tři týdny.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek