Španělsko chce jiná kritéria pro přerozdělení uprchlíků

03.09.2015
čtk

Španělsko požaduje spravedlivější kritéria pro stanovení kvót na přerozdělení imigrantů mezi členské státy EU. Španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo v rozhovoru s německým deníkem Die Welt řekl, že EU by měla více zohledňovat nezaměstnanost a migrační politiku přijímajících států.

„Ano, musíme se podílet na řešení problému, je to evropský problém. Ale kritéria pro rozdělení uprchlíků musí být spravedlivá,“ zdůraznil García-Margallo.

Španělský premiér Mariano Rajoy potvrdil, že jeho země, v níž žije 46,5 milionu lidí, hodlá přijmout 2739 žadatelů o azyl z těch, kteří jsou nyní v Řecku a Itálii.

García- Margallo chce zohlednit např. nezaměstnanost

Evropská komise navrhla kvóty na rozdělení 40.000 uprchlíků v Řecku a Itálii mezi jednotlivé státy osmadvacítky na základě jejich HDP, počtu obyvatel, nezaměstnanosti, počtu dosavadních žádostí o azyl a počtu míst v azylových zařízeních.

„Prvním dvěma kritériím je přikládána větší váha. Podle mého názoru nejsou dostatečně brány v potaz nezaměstnanost a opatření v migrační politice,“ řekl García-Margallo v rozhovoru pro die Welt.

„Protože když je nezaměstnanost tak vysoká jako nyní ve Španělsku, 22 procent, nemohu nabídnout lidem férovou šanci, že se integrují,“ upozornil šéf španělské diplomacie.

Podle něj Španělsko navíc v uplynulých letech investovalo spoustu peněz a zahájilo komunikaci se zeměmi původu běženců, jako jsou Mauritánie, Senegal a Maroko, s cílem dostat přistěhovalectví pod kontrolu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek