Nový průzkum před volbami v Řecku

15.09.2015
Euroskop, čtk

Řecká levicová formace SYRIZA, která vedla vládu v posledních měsících, a konzervativní Nová demokracie mají i necelý týden před volbami stále zhruba stejnou šanci na vítězství. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury Metron Analysis pro televizní stanici ANT1. Předčasné parlamentní volby se budou v zemi konat 20. září.

Preference obou stran podle zveřejněných výsledků dosáhly 24,6 procenta. V parlamentu by měli usednout ještě neonacisté ze Zlatého úsvitu, kteří budou patrně opět třetí nejsilnější stranou, dále komunisté, liberálové ze strany Potami (Řeka), socialisté a nově i centristé.

Populističtí Nezávislí Řekové, kteří byli koaličním partnerem expremiéra Alexise Tsiprase, se do zákonodárného sboru možná vůbec nedostanou. Naopak nově vzniklá Levicová jednota, která se kvůli odmítavému postoji k dohodě s eurozónou odštěpila od formace SYRIZA, by do parlamentu mohla proniknout a překonat tříprocentní hranici volitelnosti.

Tsipras podal se svou vládou demisi 20. srpna, předtím ještě vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Po tomto kroku se rozhodl pro předčasné volby, protože prý vyčerpal svůj mandát z předčasných voleb, které se konaly letos v lednu.

V Řecku nyní vládne úřednický kabinet premiérky Vasiliki Thanosové.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek