Popularita Merkelové klesla na letošní minimum

24.09.2015
Euroskop, čtk

Popularita kancléřky Angely Merkelové u německých voličů klesla podle aktuálního průzkumu pro magazín Stern a televizi RTL na 49 procent, což je letos zatím nejnižší hodnota. Merkelová, která je v poslední době kritizována za svůj přístup k uprchlické krizi, ztratila v pravidelném průzkumu oproti předchozímu týdnu tři procenta.

Mezi přívrženci své Křesťanskodemokratické strany (CDU) se Merkelová stále těší velmi vysoké podpoře 89 procent. U voličů sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) z Bavorska je to ale jen 74 procent.

Šéfku německé vlády v poslední době ostře kritizoval mimo jiné bavorský premiér a šéf CSU Horst Seehofer. Ten jí vytýká, že v podstatě vyzvala běžence, aby se z Maďarska přesunuli do Německa, takže Bavorsko je teď přílivem přistěhovalců přetíženo.

Z oslabení sympatií vůči kancléřce však neprofituje její hlavní politický soupeř, vicekancléř a předseda sociálních demokratů (SPD) Sigmar Gabriel. V otázce, koho by upřednostňovali na kancléřském postu, se o 36 procent víc respondentů postavilo za stávající šéfku kabinetu. Gabriela chce jako kancléře jen 13 procent dotázaných.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek