Volby v Katalánsku vyhrály separatistické strany

28.09.2015
Euroskop, čtk

Strany usilující o nezávislost Katalánska na Španělsku získaly absolutní většinu v nedělních předčasných volbách do tamějšího regionálního parlamentu. Šéf katalánské regionální vlády Artur Mas, který byl zároveň jedničkou kandidátky volební koalice Společně pro Ano, volby předem označil za plebiscit o budoucnosti Katalánska.

Platforma Společně pro Ano získala při rekordní 77procentní volební účasti 62 křesel v regionálním parlamentu, který čítá 135 poslanců. Odtržení Katalánska od Španělska navíc podporují také politici z levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), která získala deset mandátů.

Strany usilující o nezávislost Katalánska na Madridu obdržely dohromady přes 47 procent všech odevzdaných hlasů. Na to poukázala vládní Lidová strana v Madridu, která upozornila, že „většina Katalánců odmítla nezávislost“.

Masova liberální strana Konvergence a jednota (CiU) separatistickou volební platformu vytvořila spojením s levicovým rivalem Republikánskou levicí Katalánska (ERC).

Podle Reuters je odtržení Katalánska i nadále velmi hypotetické, ale úspěch separatistů je ranou pro španělského premiéra Mariana Rajoye, a to necelé tři měsíce před španělskými volbami.

Španělská vláda se také obává, že pokud se Katalánsko pokusí odtrhnout, ohrozí to křehké známky oživení španělské ekonomiky, která se už několik let potýká s nezaměstnaností přesahující 22 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek