Vídeň má pomník Che Guevary. Jediný v Evropě

10.10.2008
čtk

Vlnu emocí a protichůdných ohlasů vyvolalo v Rakousku čtvrteční odhalení pomníku kubánskému revolucionáři Ernestovi „Che“ Guevarovi ve vídeňském Dunajském parku.

Odhalení sochy se osobně zúčastnil vídeňský sociálnědemokratický starosta Michael Häupl. Podle něj je pomník demokratickým holdem Guevarovu boji proti chudobě. Zástupci rakouských komunistů se nechali slyšet, že SPÖ je v tomto případě „předjela zleva“.

Naopak stoupenci lidovců a svobodných na místě protestovali proti uctívání „masového vraha“ a ptali se, kdy Vídeň postaví památník také Stalinovi nebo Ho Či Minovi.

Stavbu sedmdesáticentimetrové bronzové busty na zhruba 150 centimetrů vysokém kamenném podstavci inciovala Rakousko-kubánská společnost. Pořízení pomníku stálo 28.000 eur.

V Dunajském parku už stojí pomníky bolivijského národního hrdiny Simona Bolívara, chilského prezidenta Salvadora Allendeho nebo kubánského bojovníka za nezávislost José Martího.

Rakouský tisk většinou píše o události s lehkou ironií. „Nezapomínejme, že Che Guevara stál také v čele kubánské centrální banky. Možná je jeho pomník vyjádřením Vídně k nynější světové finanční krizi,“ napsal deník Kurier.

Deník konstatoval, že když může stát v srbské vesnici Banatski Sokolac socha jamajského hudebníka Boba Marleyho, proč by nemohla být v globalizovaném světě právě ve Vídni busta Che Guevary.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek