Merkelová: Daně se kvůli uprchlíkům zvyšovat nebudou

12.10.2015
čtk

Německo nebude muset zvyšovat daně kvůli tomu, aby mohlo financovat stovky tisíc uprchlíků a dalších migrantů, kteří do země v poslední době přišly, řekla to německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru v pondělním vydání německého deníku Bild. Do listopadu by měl kabinet připravit nové předpisy, které by měly pomoci řešit příval migrantů.

Německo očekává, že do země letos celkem dorazí 800.000 žadatelů o azyl nebo i více. Merkelová v rozhovoru zdůraznila, že „rozhodně“ nedojde k žádnému zvyšování daní v zemi kvůli tomu, aby bylo o tyto lidi postaráno. „Můžeme být rádi, že byla země v posledních letech dobře řízena a že je naše ekonomická situace v současné době dobrá,“ uvedla německá kancléřka.

Podle šéfa kanléřčina úřadu Petera Altmaiera, který byl Merkelovou pověřen, aby se zabýval koordinací uprchlické politiky, se země dokáže vypořádat s přílivem nově příchozích, musí ale zjednodušit systém zacházení s nimi. Altmaier uvedl, Německo „se neotočí zády“ k někomu, kdo pomoc potřebuje, musí ale snížit byrokracii a urychlit azylový proces. Země rovněž potřebuje posílat rychle zpět domů ty, kteří si udělení azylu nezaslouží, dodal Altmaier.

Preference Merkelové mírně klesají

Jak poznamenala agentura AP, popularita Angely Merkelové v souvislosti s přílivem uprchlíků do země lehce poklesla. Kancléřka se v novém rozhovoru rovněž snažila rozptýlit obavy Němců z toho, že by množství uprchlíků mohlo zahltit německý systém zdravotní péče. Nikdo by neměl mít „strach, že kvůli uprchlíkům přijde o svou vlastní kvalitní péči“, uvedla kancléřka.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek