Kypr bude vetovat přístupové rozhovory Turecka s EU

20.10.2015
Euroskop, čtk

Kypr varoval, že hodlá i nadále vetovat přístupová jednání Turecka s Evropskou unií. Podle agentury Reuters tak potenciálně ohrožuje plány vedoucích představitelů EU na oživení vztahů s Ankarou výměnou za tureckou pomoc v řešení evropské migrační krize.

Kyperská republika, jejíž severní část je nadále okupována tureckou armádou, právě touto okolností nadále zdůvodňuje svůj nekompromisní přístup k Ankaře. Z 35 kapitol přístupových rozhovorů jich Kypr zablokoval šest.

„Důvody, kvůli kterým (jednání) byla zmrazena, stále existují,“ řekl kyperský ministr zahraničí Janis Kasulidis řecké státní televize NET. „Za současného stavu nemůžeme dát náš souhlas (k jejich obnovení),“ dodal.

Vedoucí činitelé EU minulý týden přitom přislíbili, že zváží obnovení rozhovorů s Ankarou a finančně přispějí na to, aby se statisíce uprchlíků převážně ze Sýrie nevydávaly dál do Evropy. Rovněž slíbili zmírnění vízových podmínek pro turecké občany cestující do unie.

Poslední příčinou třenic mezi oběma stranami je vybudování podmořského vodovodu z Turecka do severní části Kypru, což má oblastem strádajícím nedostatkem vláhy pomoci především v zemědělství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek