Rumunský premiér rezignoval

04.11.2015
Euroskop, čtk

Rumunský premiér Victor Ponta oznámil, že odstupuje i se svou vládou po ostrých protestech vyvolaných smrtí 32 lidí v důsledku pátečního požáru v hudebním klubu v Bukurešti. Premiér, který celé měsíce odolával tlakům na odchod kvůli korupčním aférám, demisi oznámil v přímém televizním vystoupení.

„Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích,“ poukázal Ponta na úterní demonstrace v Bukurešti a v několika dalších rumunských městech. „Musím přiznat, že hněv ve společnosti je oprávněný,“ prohlásil odstupující premiér.

V úterý večer se před sídlem vlády v Bukurešti dožadovalo podle různých zdrojů 13.000 až 20.000 lidí nejen demise premiéra Ponty, ale i odstoupení ministra vnitra Gabriela Oprey.

„Ponta, demise“, „Oprea, demise“, „Vrazi“, provolával dav demonstrantů, který se navečer shromáždil na Vítězném náměstí v centru rumunské metropole.

O demisi také informoval šéf vládnoucí sociálně demokratické strany Liviu Dragnea. „Victor Ponta se vzdává svého mandátu. Někdo musí převzít odpovědnost za to, co se stalo. Je to vážná věc a slibujeme rychlé vyřešení situace,“ řekl Dragnea podle agentury Reuters novinářům v parlamentu.

Prezident Klaus Iohannis, který patrně Pontu pověří vedením kabinetu do vyřešení situace, po tragédii vyzval k zásadní změně rumunské společnosti sužované všudypřítomnou korupcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek