V Litvě začaly parlamentní volby

12.10.2008
čtk

V Litvě dnes ráno začaly parlamentní volby, v nichž se mimo jiného rozhodne i o politické budoucnosti bývalého prezidenta Rolandase Paksase, sesazeného v roce 2004 kvůli korupčnímu skandálu.

Volební místnosti se uzavřou v 19:00 SELČ a první předběžné výsledky se očekávají kolem půlnoci, informovala agentura AP.

Dvaapadesátiletý Paskas sice sám kandidovat nemůže, jeho pravicově populistická strana Právo a spravedlnost má ale šanci bojovat o vítězství. Případný úspěch by někdejší prezident mohl využít k tomu, aby si vymohl účast v prezidentských volbách v příštím roce.

Podle předvolebních průzkumů má největší šanci na vítězství opoziční pravicový Vlastenecký svaz expremiéra Andruse Kubiliuse, který chtělo volit 18 procent dotázaných. Za nimi skončilo Právo a Spravedlnost s podporou o dvě procenta nižší. Sociální demokraté premiéra Gediminase Kirkilase by podle průzkumů byli až čtvrtí, hlasovalo by pro ně 10 procent respondentů.

Současně s volbami se koná také referendum o osudu jaderné elektrárny Ignalina, kterou by měl Vilnius podle přístupové smlouvy s Evropskou unií uzavřít ke konci příštího roku. Výsledek referenda bude nezávazný, může ale posloužit nové vládě k vyvinutí většího tlaku na EU při jednáních o prodloužení činnosti elektrárny o další tři roky.

Ignalina je elektrárna černobylského typu a pochází z 80. let. Zemi dodává 70 procent elektřiny a v případě jejího uzavření by se Litva stala zcela závislou na dodávkách ruského plynu.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek