3 měsíce výjimečný stav, žádá Hollande

16.11.2015
Euroskop, čtk

Francouzský prezident François Hollande požaduje prodloužení výjimečného stavu vyhlášeného v sobotu po pařížských atentátech prodloužit na tři měsíce. Podle agentury AFP to řekl představitelům parlamentu. Prodloužení výjimečného stavu na více než 12 dní přitom musí schválit parlament.

„Řekl nám, že chce, aby výjimečný stav trval nejméně tři měsíce,“ citovala AFP jednoho ze zástupců parlamentu. Kvůli takovému prodloužení by parlament musel schválit zvláštní zákon, v němž by byla stanovena délka výjimečného stavu.

Výjimečný stav platí v celé Francii od soboty. Umožňuje policii omezit dopravu, pohyb osob, provádět domovní prohlídky a uzavřít veřejná místa. Samospráva dostala pravomoc vyhlásit lokální zákazy vycházení. Jsou zpřísněny kontroly na hranicích a uzavřeny zůstaly státní instituce i část pařížského metra, bezpečnost se zvýší i u francouzských zastupitelských úřadů a škol v zahraničí. Až do čtvrtka je zakázáno pořádat v Paříži shromáždění.

Naposledy byl ve Francii výjimečný stav na celém území začátkem 60. let kvůli válce v Alžírsku. V roce 2005 byl výjimečný stav vyhlášen na některých pařížských předměstích během tehdejších pouličních bouří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek