Rumunsko má novou vládu

17.11.2015
Euroskop, čtk

Rumunský parlament v úterý vyslovil důvěru nové, technokratické vládě v čele s premiérem Dacianem Ciolosem. Hlavním úkolem kabinetu je dovést zemi k řádným parlamentním volbám, které se mají konat na podzim příštího roku.

Ciolosův kabinet nastupuje po sociálnědemokratické vládě Victora Ponty, která odstoupila před dvěma týdny po masových demonstracích, jež propukly po tragickém požáru v hudebním klubu. Neštěstí si dosud vyžádalo 156 mrtvých.

Podle agentury Mediafax 23člennou vládu podpořilo na společném zasedání obou komor parlamentu 389 senátorů a poslanců z celkového počtu 547. Proti jich hlasovalo 115 a dva hlasy prý byly neplatné.

Ciolos představil program

Bývalý evropský komisař pro zemědělství Ciolos před hlasováním seznámil zákonodárný sbor s programem svého kabinetu: slíbil zakotvení země v Evropské unii, hospodářský růst a boj proti korupci.

„Chci zvýšit váhu Rumunska v Evropské unii a aktivněji ho zapojit do strategických rozhodnutí, která budou přijata v nadcházejícím období,“ prohlásil podle agentury AFP 46letý Ciolos.

Slíbil strukturální změny, které podle něj splní očekávání společnosti unavené ze stávající do značné míry zkorumpované politické scény. „Ujišťuji vás, že vláda bezpodmínečně podpoří nezávislost justice a boj proti korupci,“ řekl v této souvislosti.

Pokud jde o ekonomické plány nového kabinetu, premiér se vyslovil pro makroekonomickou stabilitu a vyrovnaný rozpočet, což jsou podle něj dva „zásadní prvky pro další růst“.

Respekt k závazkům vůči EU

Evropská komise a Mezinárodní měnový fond důrazně kritizovaly daňové úlevy a růst mezd schválené předchozí Pontovou vládou a varovaly před nebezpečím exploze rozpočtového deficitu.

Ciolos dnes slíbil, že jeho kabinet bude respektovat závazky vůči Bruselu. „Rumunská ekonomika je součástí jednotného evropského trhu a my musíme s touto integrací počítat,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek