Cameron čeká v prosinci „zásadní diskusi“ o reformě EU

30.11.2015
Euroskop, čtk

Britský premiér David Cameron očekává během prosince „zásadní diskusi“ s unijními státníky o britských požadavcích na reformu Evropské unie. Agentuře Reuters to v Bruselu sdělili britští činitelé po Cameronově schůzce s šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem. Jejich jednání se konalo po skončení summitu EU-Turecko.

Podle britských zdrojů schůzka přinesla „dobrý pokrok“ v jednání, jehož cílem je přesvědčit britského premiéra, aby získal ve své zemi podporu pro další členství v unii. Referendum o členství se má v Británii uskutečnit během příštích dvou let.

Summit 17.-18. prosince

Britské požadavky se budou projednávat na dalším unijním summitu, který je naplánován na 17. a 18. prosince. Konečný výsledek ale údajně po ruce není a bude obtížné ho v prosinci dosáhnout, soudí britští činitelé.

Podle kanceláře britského ministerského předsedy se dnes Cameron s Tuskem „shodli, že bylo dosaženo dobrého pokroku. Některé oblasti jsou sice obtížnější než jiné, ale diskuse s ostatními členskými státy pokračuje a jejím cílem je nalézt řešení a dohodnout reformy ve všech oblastech, v nichž je Británie požaduje“.

Britové jednali s Poláky

Cameron v Bruselu jednal s polskou delegací, která požadavky Londýna podpořila, i když se staví proti britským plánům na omezení migrace z východních států EU. „Polsko má velký zájem na setrvání Británie v EU. Jsme připraveni podpořit britské požadavky na změny smluvních závazků a možná i na úpravu unijní smluvní architektury,“ řekl novinářům polský ministr pro evropské záležitosti Konrad Szymański.

Nová polská premiérka Beata Szydlová v Bruselu oznámila, že Cameron v brzké době navštíví Varšavu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek