Rada ministrů: případ Laval volá po politické reakci

13.10.2008
Euractiv

Ministři práce a sociálních věcí Francie, Lucemburska a Švédska se minulý týden shodli na tom, že je třeba nalézt politické řešení k rozsudku, který Evropský soudní dvůr vynesl v případě Laval. Případ lotyšské stavební firmy rozpoutal v EU diskusi o rovnováze mezi právy pracovníků a ekonomickou svobodou.

Ministři se minulý týden v Bruselu sešli na fóru, jehož tématem byla práva pracovníků a ekonomická svoboda. Na fóru se hovořilo o dopadech rozsudku, který Evropský soudní dvůr vynesl v případu Laval. Podle kritiků otevírá rozhodnutí soudního dvora dveře k „mzdovému dumpingu.

V případu Laval se jednalo o lotyšskou společnost, která vyslala několik desítek zaměstnanců na práci do Švédska. Firma ovšem těmto zaměstnancům vyplácela méně, než by odpovídalo švédské minimální mzdě a to se nelíbilo švédským odborům. Evropský soudní dvůr ale rozhodl, že postup švédských odborářů, kteří se firmu snažili blokádou staveniště donutit k vyjednávání o mzdách a podpisu kolektivní dohody, byl v rozporu s evropskými pravidly pro poskytování služeb (více viz EurActiv.cz 19.12.2007).

Lucemburský ministr práce a sociálních věcí François Biltgen prohlásil, že soudci, kteří v kontroverzním případu hlasovali v neprospěch jeho země, pravidla jednoduše neaplikovali, ale interpretovali je. Ministr uvedl, že jejich interpretace byla „velmi restriktivní a spíše doslovná nežli teleologická.

Podle Biltgena je jedinou možností, jak uvést do souladu formulaci textu s původním duchem zákona je přijmout politické rozhodnutí, jakým je například sdělení Evropské komise, které by vysvětlovalo evropskou směrnici o vysílání pracovníků do zahraničí.

Podniknutí právních kroků proti rozhodnutí soudu, jakým by bylo například připojení sociálního protokolu k evropským Smlouvám (což je návrh, s kterým přišly evropské odbory) nebo novelizace směrnice není podle Biltgena možné.

Xavier Bertrand, francouzský ministr práce vyjádřil s Biltgenem souhlas a uvedl: „Soudci zaplnili mezeru, kterou po sobě nechali politici. Bertrand dále uvedl, že je třeba „sociální Evropu restartovat. Je naprosto nezbytné, řekl ministr, aby se této iniciativy chopili politici.

Švédský ministr práce Sven-Otto Littorin vyzval k urychlené ratifikaci Lisabonské smlouvy, kterou v červnovém referendu odmítli irští voliči. Nová smlouva podle něj přináší silný právní základ pro ochranu práv zaměstnanců a snižuje riziko „sociálního dumpingu.

Littorin dále uvedl, že rozhodnutí soudu zpochybnilo švédský model pracovního trhu. V případu Laval soudci zjistili, že opatření švédského pracovního práva nejsou dostatečně přesná. Littorin ale tento argument vyvrátil a poukázal přitom na dlouhou švédskou tradici samoregulace. O mzdových dohodách rozhodují spíše sociální partneři než stát a Švédsko chce u tohoto modelu zůstat. Jsme ale ochotni hledat v otázce rozsudu kompromis, dodal ministr.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas jako jediný z ministrů, kteří se fóra účastnili, rozsudek Evropského soudního dvora přivítal. Sociální Evropu je podle něj možné posílit pouze vyšší konkurenceschopností.

Komisař pro zaměstnanost Vladimír Špidla si názory a kritiku účastníků vyslechl a prohlásil: „Tato konference nemá žádný skrytý plán. Jsme připraveni se z ní poučit.

Další články na serveru www.euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek