Merkelová s Asadem nepočítá, Velkou Británii v EU chce

17.12.2015
čtk

Cílem diplomatického úsilí směřujícího k ukončení čtyřletého konfliktu v Sýrii je dosažení dlouhodobého řešení, které nezahrnuje stávajícího prezidenta Bašára Asada, uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová v projevu, v němž před summitem EU informovala Spolkový sněm s postojem vlády.

„Jde o to ukončit válku v Sýrii bez Asada… Asad nikdy nemůže být součástí dlouhodobého řešení,“ prohlásila Merkelová k řešení syrské krize.

Merkelová: VB v EU chceme, ale ne za každou cenu

Kancléřka dále uvedla, že Německo si přeje dohodu, která by udržela Británii v Evropské unii, nikoli však za cenu kompromisů jdoucích proti základním principům EU.

„Na jednu stranu chceme dosáhnout dohody, se kterou by britská vláda mohla vést úspěšnou kampaň před plánovaným referendem o setrvání země v Evropské unii,“ konstatovala Merkelová.

„Na druhou stranu nechceme zpochybňovat základní principy evropské integrace, a také to neuděláme. Jejich součástí je především princip volného pohybu a princip odmítající diskriminaci některých občanů Evropy,“ dodala kancléřka Merkelová.

Německá kancléřka se vyjádřila k protiruským sankcím

Protiruské sankce budou moci být zrušeny, teprve až budou plně realizovány mírové dohody z Minsku, což se zatím nestalo, řekla Merkelová.

Minské dohody stanoví podmínky zastavení palby a politického urovnání konfliktu mezi Ukrajinou a proruskými separatisty v Donbasu. Dohody rovněž počítají s odchodem cizích vojsk a žoldnéřů a předáním kontroly nad ukrajinskou hranicí Kyjevu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek