Merkelové CDU ztratila téměř čtvrtinu voličů

20.01.2016
Euroskop, čtk

Konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové se v aktuálním průzkumu společnosti Insa propadla na nejnižší úroveň od roku 2012. Proti posledním volbám do Spolkového sněmu ztratila téměř čtvrtinu voličů, přesto zůstává nejsilnějším politickým uskupením v Německu. Nadále posiluje populistická Alternativa pro Německo (AfD), která by nyní ve volbách skončila na třetím místě.

CDU/CSU by nyní volilo 32,5 procenta Němců, což je o 2,5 procentního bodu méně než před týdnem. Konzervativní unie tak spadla hluboko pod výsledek z voleb do Spolkového sněmu na podzim 2013, kdy jí dalo hlas 41,5 procenta voličů.

Podle německých politologů může být oslabení kancléřčiny strany důsledkem vnitřních rozporů o směřování imigrační politiky. Všichni představitelé CDU/CSU se shodují v tom, že je třeba snížit počet přicházejících běženců, liší se ale v názorech na to, jak to udělat. Zatímco Merkelová prosazuje celoevropské řešení, které by zahrnovalo rozdělování uprchlíků mezi země EU a zlepšení ochrany vnějších hranic unie, zejména bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) volá po uzavření německých hranic a stanovení maximálního počtu běženců, které Německo ročně přijme.

Uprchlická krize naopak nahrává AfD, která požaduje omezení imigrace a repatriace velké části běženců, kteří už do Německa dorazili. Stranu by nyní volilo 12,5 procenta Němců, o jeden procentní bod víc než před týdnem. AfD, která se v posledních spolkových volbách jen těsně nedostala do parlamentu, tak je nyní třetí největší politickou silou v Německu.

Na druhém místě je v průzkumech stále vládní sociální demokracie (SPD), kterou by volilo 22,5 procenta lidí. Proti minulému týdnu strana posílila o jeden procentní bod, stále však zaostává za svým výsledkem z posledních voleb do Spolkového sněmu, v nichž oslovila 25,7 procenta Němců.

Na čtvrtém místě ve volbách by nyní podle průzkumu skončila postkomunistická Levice, kterou by stejně jako před týdnem volilo deset procent Němců. O půl procentního bodu na 9,5 procenta si pohoršili Zelení. Do Spolkového sněmu by se nyní podle průzkumu dostala také Svobodná demokratická strana (FDP), které by dalo hlas 6,5 procenta voličů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek