Szydlová hájila polské reformy v europarlamentu

20.01.2016
čtk

Změny zákonů, které se nyní v Polsku uskutečňují, jsou výsledkem podzimních demokratických voleb, v reakci na kritiku některých kroků nového konzervativního kabinetu ve Varšavě to v Evropském parlamentu ve Štrasburku prohlásila polská premiérka Beata Szydlová.

Svoboda a svrchovanost jsou podle premiérky pro Poláky klíčovými hodnotami. Vláda je ale připravena o vytváření lepších reforem pro Polsko diskutovat s evropskými představiteli i domácími stranami.

Evropská komise vyjádřila v minulých týdnech obavy především kvůli změnám, které se týkají ústavního soudu a fungování médií. Szydlová postup vlády obhajovala.

Změny zákonů, které v Polsku provádí Právo a spravedlnost (PiS), znepokojují Evropskou komisi, která proti Varšavě zahájila formální proceduru sledování stavu právního státu v zemi. Proces teoreticky může vyvrcholit rozhodnutím členských zemí EU pozastavit Polsku hlasovací práva v unii.

Szydlová: Reformy v Polsku jsou v souladu s evropskými standardy

„Naši otcové a dědové prolévali krev za svobodu Polska i jiných národů. Po celá desetiletí jsme museli bojovat, abychom mohli stát spravovat sami, a to si nenecháme vzít. Naučili jsme se to od Evropy,“ řekla Szydlová.

Premiérka v projevu k europoslancům opakovaně řekla, že ke změnám v Polsku se rozhodli Poláci sami tím, že si ve volbách vybrali program nynější vládní strany PiS. Řekla také, že reformy jsou v souladu s evropskými standardy a že Varšava se při jejich přípravě inspirovala v jiných evropských zemích.

Pokud jde o změny týkající se ústavního soudu, tak se prý v žádném případě neliší od standardů v jiných členských zemích. Premiérka řekla, že spor o ústavní soud je politickým a ne právním problémem.

O reformě médií Szydlová řekla, že je nutná, aby vzniklo skutečně nestranné vysílání. Polská veřejnoprávní média se podle ní v minulosti dopustila několika přešlapů vůči evropských mediálním standardům. Vláda se ale nechce nijak vměšovat do nezávislosti polských médií, řekla Szydlová.

Szydlová rovněž prohlásila, že při vytváření reforem je otevřená dialogu s dalšími aktéry. „Chceme pracovat na dobrých politických reformách, abychom mohli zajistit, že Polsko bude svobodnou zemí,“ řekla. „Chceme být v EU šampionem, to je náš sen,“ dodala.

Schulz: Postup vůči Polsku EK ještě nezažila

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz na úvod debaty řekl, postup, ke kterému se Evropská komise rozhodla, dosud EUnezažila. Tento mechanismus pro ochranu právního státu unie vytvořila v roce 2014 a poprvé ho aktivovala právě kvůli Polsku. Schulz v nedávném rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung přirovnal politiku polské vlády k počínání ruského prezidenta Vladimira Putina. Za toto vyjádření německého politika se na jeho hlavu snesla kritika nejen z Polska, ale i z Německa.

Gianni Pitella, který je předsedou Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů (S&D), zdůraznil, že si nikdo nepřeje, aby přístup k Polsku vypadal, že je hnáno k odpovědnosti. „Změny se ale musí uskutečňovat při respektování principů a práv EU,“ dodal. Podobně hovořil i jeho kolega a místopředseda S&D Josef Weidenholzer. „Pravidla se nesmí měnit tak, aby to v budoucnu již nebylo možné,“ řekl s tím, že právě toho se mnozí lidé bojí.

Místopředseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany (PPE) Esteban Pons po projevu premiérky řekl, že nejhorší autoritářské režimy přišly zevnitř. „Můžete měnit zákony, ale ne hodnoty, to nikdy, paní premiérko,“ prohlásil s tím, aby se nová polská vláda nedopouštěla chyb vlád v minulosti.

Kamall vyzval europoslance ať s obviňováním Polska počkají

Předseda Evropských konzervativců a reformistů (ECR) Syed Kamall vyzval europoslance, aby před obviňováním Polska vyčkali nejprve na hodnocení Evropské komise. „Ukazování prstem na vládu je i ukazování prstem na polské občany, kteří (novou vládu) volili,“ řekl. Uvedl rovněž, že ho udivuje, že se podobné kritické hlasy neobjevily tehdy, když někdejší polská vládní strana Občanská platforma jmenovala za ústavní soudce své vlastní kandidáty.

Guy Verhofstadt, předseda Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), byl ve svém projevu vůči Szydlové kritický, vyjádřil obavy z možného zneužívání vládní většiny k rozložení kontrolních a vyrovnávacích mechanismů v Polsku, Verhofstadt v diskuzi zdůraznil, že polská jednota jde ruku v ruce s jednotou evropskou a obráceně, jak historie mnohokrát ukázala. „Proto bych vás rád vyzval, paní premiérko, abyste neposlouchala tolik nás, ale polské občany,“ řekl.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek