Reformu vztahu Británie- EU Tusk a Cameron zatím nedojednali

01.02.2016
čtk

Rámcovou dohodu o reformě vztahu Británie s Evropskou unií se zatím uzavřít nepodařilo, po jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem to na twitteru oznámil britský premiér David Cameron. Na dojednání všech čtyř bodů si obě strany vyhradily dalších 24 hodin.

Že se dohodu zatím uzavřít nepodařilo, potvrdil i „prezident“ Evropské unie Tusk krátce po skončení londýnské schůzky. Co k odkladu zveřejnění rámcové dohody vedlo, ale ani jeden z politiků neuvedl.

Agentura Reuters už před schůzkou informovala, že Cameron bude požadovat silnější pravomoci k omezení přistěhovalectví z ostatních unijních zemí na ostrovy.

„Záchranná brzda“ je na stole

Mluvčí britské vlády ale později řekl, že se Cameron s Tuskem dohodl, že Británie může okamžitě zatáhnout za „záchrannou brzdu“ na sociální dávky migrantům ze zemí Evropské unie.

Evropská komise podle mluvčího předložila text, podle nějž Británie v současnosti plní kritéria, která užití „záchranné brzdy“ umožňují. Dohodu mluvčí označil za „významný průlom“. Tusk podle něj plánuje předložit návrh dohody s Británií ostatním členským zemím unie v úterý.

Některé unijní země se bouří proti britskému omezení dávek

Mnohé unijní země mají problém s britským záměrem omezit určité typy sociálních dávek lidem, kteří do Británie přišli z jiných zemí EU. Původní plán Londýna předpokládal, že by na ně měli nárok jen ti, kdo v Británii pobývají alespoň čtyři roky. Takový postup ale jako diskriminační odmítla řada zemí včetně České republiky.

Protinávrhem EU se stala „záchranná brzda“ umožňující v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí osmadvacítky. Podle Camerona tento návrh sice představuje pokrok, ale stále není dostatečný. Proto je nutné jej posílit.

„Nouzová brzda“ by měla podle zdroje Reuters zůstat zatažená, dokud se problém nevyřeší, a také by měla být jen přechodným opatřením před vytvořením stálého mechanismu.

Cameron slíbil zreformovat vztahy Británie s EU a uspořádat referendum o setrvání své země v unii do konce příštího roku. Doufá, že dospěje k dohodě s lídry EUo reformách příští měsíc, aby se referendum mohlo konat co nejdříve.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek