Nizozemci dohodu EU-Ukrajina odmítli v platném referendu

07.04.2016
Euroskop, čtk

Nizozemci ve středu v referendu odmítli dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii většinou přibližně 61 procent hlasů. Vyplývá to z předběžných propočtů výsledků referenda, které je podle agentury DPA platné.

Účast na hlasování totiž činila podle oficiálních údajů po sečtení zhruba 80 procent hlasů přibližně 32 procent, přičemž referendum je platné při alespoň 30procentní účasti. První odhady přitom spíš naznačovaly, že potřebné hlasovací účasti dosaženo nebylo.

Nizozemský premiér Mark Rutte už prohlásil, že vláda ratifikaci dohody přehodnotí. „Pokud je referendum platné, nemůžeme dohodu jen tak ratifikovat,“ prohlásil Rutte v nizozemské televizi.

I při překročení třicetiprocentního limitu účasti je referendum právně nezávazné. Předem ovšem panovaly obavy, že odmítavý výsledek může představovat politickou komplikaci ratifikace dohody a může posloužit euroskeptikům jako důkaz rostoucích pochyb veřejnosti o směřování celé Evropské unie.

Referendum bylo chápáno jako obecnější vyjádření pohledu Nizozemců na EU. Nizozemci hlasovali v době, kdy jejich země předsedá unii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek