Maďarsko chystá referendum k návrhu Komise na kvóty

08.04.2016
Euroskop, čtk

O návrzích úpravy azylového systému Evropské unie, jež ve středu představila Evropská komise, rozhodne v Maďarsku již dříve iniciované referendum k povinným kvótám na přerozdělení migrantů mezi unijními státy, řekl to mluvčí maďarské vlády János Lázár.

První místopředseda EK Frans Timmermans ve středu seznámil veřejnost se dvěma variantami úpravy pravidel týkajících se azylových žádostí. Obě ale počítají s přerozdělováním migrantů, proto už narazily na nepříznivou reakci v několika zemích, včetně České republiky a Slovenska. Mnoho nadějí na přijetí jim tedy zatím obecně přisuzováno není.

Maďarská vláda chce znát názor voličů

Lázár na pravidelné tiskové konferenci uvedl, že bez zjištění názoru maďarských voličů nemůže kabinet premiéra Viktora Orbána přijmout žádná rozhodnutí ani opatření.

Termín konání zmíněného referenda v Maďarsku zatím stanoven nebyl. Ministr spravedlnosti László Trócsányi 26. února řekl, že nejbližší možný termín je za 150 dní, nejzazší za 250 dní.

Maďaři povinné kvóty nechtějí, ukazují průzkumy

Z předchozích průzkumů je zřejmé, že maďarská veřejnost není povinným kvótám pro příjem uprchlíků nakloněna.

„Celostátní referendum o tak důležité otázce se v Maďarsku nekonalo od roku 1990,“ řekl mluvčí vlády. Zároveň podle agentury MTI zdůraznil, že není možné se vzdát práva Maďarů na to, aby rozhodli, komu dovolí vstoupit do země.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek