Rakušané podporují obnovení velké koalice

17.10.2008
čtk

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, provedeného institutem OGM, podporuje většina Rakušanů obnovení vlády velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP). Koaliční jednání devítičlenných týmů obou stran začnou v pondělí.

Pro obnovení vlády SPÖ a ÖVP se v průzkumu vyslovilo 40 procent dotázaných. Před volbami 28. září přitom dvě třetiny voličů požadovaly opak. Ke změně postoje vedla podle odborníků i nynější světová finanční krize. Podle názoru většiny obyvatel by ji nejlépe zvládla právě dvojice tradičně nejsilnějších stran.

Zatímco SPÖ dává od začátku jasně najevo, že za jediné východisko z volebního výsledku považuje koalici s ÖVP, vedení lidovců teprve na začátku tohoto týdne vyslovilo souhlas se zahájením jednání, zdůraznilo však zároveň, že jeho výsledek považuje za otevřený.

Vedle velké koalice je alternativou již jen spojení lidovců s krajně pravicovými Svobodnými (FPÖ) a Svazem pro budoucnost Rakouska (BZÖ), které si přeje 21 procent dotázaných. Pro menšinovou vládu SPÖ se vyslovilo deset procent účastníků průzkumu. Žádnou odpověď neuvedlo 27 procent dotázaných.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek