Německo má 1. muslimku v čele zemského sněmu

12.05.2016
Euroskop, čtk

Německo má od středy první muslimku v čele jednoho ze zemských sněmů. V jihoněmeckém Bádensku-Württembersku se jí stala padesátiletá Muhterem Arasová ze strany Zelených. Právě ta v třetí nejlidnatější spolkové zemi vládne spolu s křesťanskými demokraty (CDU).

V Turecku narozená politička dostala podle agentury DPA v tajné volbě 96 hlasů, 39 zákonodárců bylo proti a tři se zdrželi. “Dnes jsme psali dějiny,” prohlásila Arasová po volbě. Zároveň slíbila, že se bude zasahovat o živou a spravedlivou parlamentní debatu.

Že budoucí debaty v zemském sněmu nemusí postrádat napětí, naznačilo to, že na rozdíl od zástupců ostatních stran, neocenil Arasovou po zvolení potleskem prakticky žádný se zástupců Alternativy pro Německo (AfD), která se v nedávných volbách do parlamentu dostala. Strana zastává názor, že islám není slučitelný s německou ústavou.

Ve Velké Británii byl minulý týden zvolen prvním muslimským starostou Londýna labourista Sadiq Khan, který porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek