Britská centrální banka: Odchod z EU by výrazně oslabil libru

13.05.2016
Euroskop, čtk

Pokud se obyvatelé Británie v červnu rozhodnou pro odchod své země z Evropské unie, výsledkem by mohlo být prudké oslabení britské libry a pravděpodobně i zvýšení nezaměstnanosti. Uvedla to britská centrální banka.

Devítičlenný výbor banky rovněž uvedl, že pokud bude výsledkem červnového referenda odchod Británie z EU označovaný zkratkou Brexit, budou domácnosti a firmy nejspíš odkládat výdaje a investice. „Pravděpodobně se také bude dál znehodnocovat libra, možná velmi výrazně,“ uvedla banka ve své nejnovější prognóze. Tato kombinace vlivů by podle ní mohla vést k nižšímu hospodářskému růstu a podstatně vyšší inflaci.

Guvernér Mark Carney prohlásil, že banka se bude snažit kompenzovat případné negativní dopady na ekonomiku, zdůraznil ale, že měnová politika má své hranice.

„Měnová politika nemůže okamžitě vyvážit všechny vlivy takového šoku,“ řekl novinářům Carney, který už dříve Brexit označil za největší domácí hrozbu pro finanční stabilitu Británie. Ve čtrvtek uvedl, že odchod země z EU by mohl poškodit i světovou ekonomiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek