Guvernér britské centrální banky hájil své varování před brexitem

16.05.2016
Euroskop, čtk

Guvernér britské centrální banky Mark Carney v neděli odmítl tvrzení, že varováním před riziky spojenými s případným odchodem Británie z Evropské unie porušil princip nezávislosti své instituce.

Carney tento týden řekl, že pokud se obyvatelé Británie v červnovém referendu rozhodnou pro vystoupení své země z EU, označované zkratkou brexit, výsledkem by mohlo být zpomalení hospodářského růstu, nebo dokonce propad ekonomiky do recese. Centrální banka si kvůli tomuto varování vysloužila obvinění z tendenčnosti a z destabilizace finančních trhů. Objevily se rovněž výzvy, aby Carney z funkce guvernéra banky odstoupil.

Carney v neděli nicméně v rozhovoru s televizí BBC odmítl názor, že by svými výroky překročil stanovenou mez. „Naší povinností je vysvětlovat rizika,“ řekl. „Rizika se nesníží tím, že je budete ignorovat,“ dodal a upozornil, že voliče nenabádal, jak mají v referendu hlasovat.

Kritika od odpůrců členství v EU

Státní tajemnice ministerstva energetiky Andrea Leadsomová, která odchod Británie z EU podporuje, v neděli uvedla, že analýza centrální banky je jednostranná a odráží názor elit, které se nemusejí potýkat s negativními dopady masové imigrace z kontinentální Evropy. Jediným úkolem centrální banky je podle Leadsomové zajišťování finanční stability. „Nejsou tady proto, aby vyvolávali finanční nestabilitu, což právě dělají,“ řekla Leadsomová. Předpověděla, že Carney bude nakonec „velice litovat, že se zapletl do politiky“.

Člen vládnoucích konzervativců Jacob Rees-Mogg, který rovněž podporuje vystoupení Británie z EU, zopakoval svůj názor, že Carney by měl z čela centrální banky odejít. „Nemůžeme teď věřit, že guvernér britské centrální banky bude nastavovat úrokové sazby jinak než ve prospěch vlády,“ podotkl Rees-Mogg.

Mark Carney je Kanaďan a do roku 2013 byl guvernérem kanadské centrální banky. V čele britské centrální banky vystřídal ještě téhož roku guvernéra Mervyna Kinga.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek