Skotský parlament hlasoval pro setrvání Británie v EU

27.05.2016
Euroskop, čtk

Skotský parlament formálně podpořil setrvání Británie v Evropské unii. V debatě před hlasováním se pro to, aby země zůstala v evropském svazku, vyslovili lídři všech pěti stran, informovala BBC. Referendum o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června 2016.

Pro rezoluci podporující setrvání Británie v EU nakonec hlasovalo 106 poslanců, proti bylo osm a tři zákonodárci se zdrželi.

Zastánci setrvání argumentovali například tím, že na vývozu do unie závisí ve Skotsku 300.000 pracovních míst. „EU není dokonalá. Je ale pozoruhodným úspěchem, že v posledních šesti desetiletích zajistila, že spolupráce zvítězila nad konfliktem,“ uvedla Fiona Hyslopová ze Skotské národní strany.

Vůdkyně skotských labouristů Kezia Dugdaleová zase varovala před populistickými argumenty ve prospěch odchodu. Bezpečnější je podle ní být součástí větší aliance než stát osamoceně.

Ozvaly se ale také hlasy pro odchod. Konzervativní poslankyně Margaret Mitchellová označila unii za „zastaralou a selhávající instituci“ a dodala, že EUbude s Británií obchodovat i v případě takzvaného brexitu. Společná zemědělská politika je podle ní navíc nefér vůči skotským farmářům.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek