Gibraltar by se prý po Brexitu mohl stát součástí Španělska

30.05.2016
Euroskop, čtk

Předseda gibraltarské vlády Fabian Picardo vzbudil rozruch svým sobotním prohlášení, že v případě vystoupení Británie z EU bude Gibraltar zvažovat své připojení ke Španělsku. Picardo si také postěžoval, že toto řešení nikoho ani nenapadlo, protože obyvatelé Gibraltaru jsou v debatě o takzvaném brexitu upozaděni.

„Pokud chce mít Gibraltar přístup k jednotnému trhu, měli bychom se vrátit ke zvážení myšlenky připojit se ke Španělsku,“ prohlásil Picardo v rozhovoru pro britskou televizi Sky News. A dodal, že současný španělský ministr zahraničí prohlásil jasně, že vystoupení Británie z EU by znamenalo uzavření španělských hranic pro obyvatele tohoto britského zámořského území.

Premiér Gibraltaru Picardo řekl agentuře AP, že španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo varoval, že vláda lidovců bude v případě brexitu požadovat, aby se Gibraltar jako svrchované území připojil ke Španělsku. Pokud bude chtít mít přístup na unijní trh.

Průzkumy: 90 procent voličů na Gibraltaru by chtělo setrvat v Británii

Tři dny po referendu v Británii o jejím setrvání v EU, které se koná 23. června, se ale ve Španělsku uskuteční předčasné parlamentní volby. Podle Picarda by prý španělští socialisté, kteří jsou nyní hlavní opoziční stranou, nebyli proti tomu, aby hranice s Gibraltarem zůstaly otevřené. Uznávají totiž, že toto maličké území je „důležitým hráčem na ekonomické frontě“. Vytváří totiž řadu pracovních míst pro asi 10.000 lidí v regionu.

Dosavadní průzkumy veřejného mínění nepřinášejí jasné odhady výsledků britského hlasování. Na Gibraltaru ale bude podle průzkumů hlasovat 90 procent pro setrvání Británie v unii.

Gibraltar leží v nejjižnějším cípu Pyrenejského poloostrova a má na severu hranice se Španělskem, jehož byl do roku 1713 součástí. Již dlouhá desetiletí vedou obě země spory o toto asi sedm kilometrů čtverečních velké území s 28.000 obyvateli.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek