Většina Evropanů se v průzkumu vyjádřila pro setrvání Británie v EU

07.06.2016
Euroskop, čtk

Občané evropských zemí jsou – na rozdíl od obyvatel Británie – před referendem spíše pro setrvání Londýna v Evropské unii. Ukázal to průzkum veřejného mínění provedený v devíti členských zemích evropského bloku, který zveřejnil francouzský list Le Figaro. Více než třípětinovou podporu má podle průzkumu setrvání Británie v EU i v Česku. Britové budou o případném brexitu hlasovat 23. června.

„Evropané se ukázali být jasně nakloněni setrvání Británie v klubu osmadvacítky,“ uvedl francouzský konzervativní deník. Oproti podobnému dubnovému průzkumu odpor k případnému brexitu v řadě zemí dokonce vzrostl. Pro setrvání Británie v evropském bloku je o procento více Němců, o šest procent více Francouzů a dokonce o deset procent více Poláků.

Nejvíce by si přáli mít Británii v Evropské unii i nadále Němci (79 procent). Pro její setrvání v bloku se vyslovilo i 65 procent dotázaných Francouzů a 64 procent Poláků.

Více než tři pětiny dotázaných jsou proti brexitu i ve všech ostatních zemích, v nichž průzkum probíhal: v Lucembursku (66 procent), Nizozemsku (63), Dánsku (62 procent), Finsku (62 procent) a Česku (62 procent).

Odchod Británie má nejvyšší podporu ve Francii

Největší podporu má brexit z evropských zemí naopak ve Francii (34 procent), Lucembursku (25 procent) a Česku (24 procent). Pro odchod Británie z EU se vyslovilo nejméně dotázaných v Polsku (šest procent).

Samotní Britové se ve stejném průzkumu ukázali být nakloněni spíše odchodu své země z evropského bloku. Pro brexit by hlasovalo 43 procent dotázaných, proti 41 procent. Šestnáct procent lidí bylo nerozhodnutých.

Průzkum v devíti zemích EU včetně Británie a Česka provedla agentura TNS v druhé polovině května, tedy zhruba měsíc před referendem. V každé zemi se dotazovala zhruba tisíce lidí nad 18 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek