Sturgeonová: Na stole je referendum o nezávislosti Skotska

24.06.2016
Euroskop, čtk

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová chce po rozhodnutí o Brexitu zajistit pro Skotsko místo v Evropské unii. Sturgeonová tak dnes komentovala výsledky referenda, v němž většina Britů rozhodla o odchodu z EU. Možnost druhého referenda o nezávislosti Skotska byla podle ní tímto krokem nastolena.

„Je nepředstavitelné, že by britská vláda další referendum o nezávislosti zablokovala,“ soudí premiérka. Skotsko začne chystat legislativní kroky pro uspořádání referenda a všemožně se zasadí o to, aby zůstalo součástí EU, prohlásila.

Mnoho lidí, kteří předloni v prvním referendu o nezávislosti hlasovali proti, teď svůj názor mění, pokračovala Sturgeonová. Rozhodne-li skotský parlament, že druhé referendum o nezávislosti je nejlepší cestou k tomu, aby Skotsko zůstalo v Evropě, pak se hlasování musí uskutečnit ještě před koncem jednání Londýna o odchodu z unie.

62 procent hlasovalo ve Skotsku pro EU

Zatímco ve Spojeném království jako celku hlasovalo podle výsledků referenda pro brexit 52 procent voličů, ve Skotsku bylo naopak 62 procent lidí proti odchodu Británie z EU. „Chceme učinit všechno pro to, aby výsledek hlasování ve Skotsku měl reálný efekt,“ řekla premiérka.

Sturgeonová už před referendem spekulace o vypsání dalšího referenda o nezávislosti nevyvrátila. Řekla, že její vláda „by zvažovala všechny možnosti, aby ochránila své vztahy s Evropou a Evropskou unií“, pokud by Skotsko muselo čelit výhledu na odchod z unie proti demokratické vůli svých občanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek