Šéf labouristů Corbyn čelí výzvám k rezignaci

27.06.2016
Euroskop, čtk

Vůdce britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn se po čtvrtečním rozhodnutím Britů opustit Evropskou unii ocitá pod stále větším tlakem k odstoupení. K rezignaci ho vyzval mimo jiné dosavadní labouristický stínový předseda Dolní sněmovny parlamentu Chris Bryant, poslanec Stephen Kinnock v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC pak zase prohlásil, že strana kvůli Corbynovi v možný podzimních předčasných volbách může přijít až o 60 křesel.

V pondělí večer se sejde labouristická parlamentní frakce, která bude jednat o vyslovení nedůvěry Corbynovi, jehož stínový kabinet se během víkendu prakticky rozpadl. Corbyn nicméně odstoupit nehodlá a rovněž odmítá kritiku, že před referendem nedostatečně obhajoval britskou sounáležitost s EU a výhody členství.

Bryant se obává, že Corbynovo setrvání zničí labouristy

Pokud Corbyn neodstoupí, může se podle Bryanta zapsat do historie jako ten, který rozštěpil Labouristickou stranu. „Vyzývám vás, neboť jste čestný muž, abyste učinil čestný krok a udělal jediné rozhodnutí, které by odvrátilo možnou zkázu, a to je rezignace,“ napsal Bryant ve svém rezignačním dopise Corbynovi.

„Pokud tak učiníte, jsem přesvědčen o tom, že budoucí generace vás ocení za vaši nesobeckost. Když odstoupit odmítnete, obávám se, že se zapíšete do historie jako člověk, který zničil Labouristickou stranu,“ dodal Bryant.

Bryantův řadový kolega Stephen Kinnock rovněž volá po Corbynově odchodu. „Podle mě existuje skutečné riziko, že jestli nás před koncem roku čekají parlamentní volby s Jeremym jako naším lídrem, tak ztratíme 30 až 60 důvěryhodných a užitečných kolegů,“ řekl Kinnock v rozhovoru se stanicí BBC Radio Four.

V nynější 650členné Dolní sněmovně mají labouristé 229 křesel.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek