Google: Britové si po hlasování začali shánět podrobnosti o EU

27.06.2016
Euroskop, čtk

Britové až po čtvrtečním referendu začali vyhledávat na internetu, jaké následky bude mít odchod z Evropské unie pro jejich zemi. Také si zjišťovali o EU více podrobností, například jaké má členy, vyplývá z dat vyhledávače Google.

Zatímco se celý svět vzpamatovává z převratného britského referenda o opuštění EU a představitelé kampaně pro brexitjásají nad svým vítězstvím, zdá se, že mnoho Britů ani pořádně neví o tom, o čem vlastně hlasovali, napsal list The Washington Post.

Otázka „Co je EU?“ se dostala na druhé místo

Internetový vyhledávač Googlehlásí prudký nárůst zájmu o výsledky hlasování, ale také základních otázek týkajících se důsledků referenda. Asi osm hodin po uzavření hlasovacích místností Google oznámil, že počet otázek „Co se stane, když opustíme EU?“ se více než ztrojnásobil.

V celkovém počtu se tato otázka ocitla na čtvrtém místě. Na prvním je „Co to znamená opustit EU?“, na druhém „Co je EU?“ a na třetím „Které země jsou v EU?“. Na pátém místě se ještě ocitl dotaz „Kolik zemí je v EU?“.

Část voličů mrzí, že hlasovali pro brexit

Voliče, kteří se probudili do propadu akciových trhů a nejhoršího pádu libry za více než 30 let, nyní čeká celá řada ekonomických šoků, jež se podle analytiků jen prohloubí, než opět nastane nějaký obrat. Zatímco důsledky hlasování pocítí podle deníku celý svět, i Spojené státy, někteří britští voliči najednou říkají, že je teď mrzí, že vhodili hlasovací lístek ve prospěch brexitu.

„I když jsem hlasovala pro odchod, dnes ráno jsem se probudila a prostě mě realita praštila do očí,“ řekla jedna žena pro zpravodajský kanál ITV News. „Kdybych měla příležitost znovu hlasovat, bylo by to pro setrvání (v EU),“ dodala.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek