Hollande chce po brexitu udělat finanční centrum z Paříže

30.06.2016
Euroskop, čtk

Není důvod, aby londýnské finanční centrum City zůstalo centrem pro zúčtování operací v eurech, tzv. clearing, pokud Británie opustí jednotný trh Evropské unie. Na vypořádání těchto transakcí by se měla připravit další finanční centra v unii, řekl francouzský prezident François Hollande.

„Jakmile Británie opustí jednotný trh Evropské unie, pokud se tak rozhodne učinit, nebude mít eurozóna důvod, aby umožnila nečlenské zemi nadále provádět transakce v eurech,“ prohlásil Hollande po zasedání Evropské rady. Tyto transakce by podle něj měly přejít do dalších obchodních míst v Evropě a tato místa by se měla připravit na provádění těchto transakcí.

Clearing je bezhotovostní platební styk, který funguje mezi bankami. Každá banka má v clearingovém centru svůj účet, na který přicházejí platby od jiných bank a jsou z něj prováděny platby jiným bankám. Vyrovnání pohledávek a závazků se uskutečňuje vzájemným započítáváním všech pohledávek a závazků, které se dá vyřešit jedinou platební operací za stanovené období.

V rozhovoru s listem Les Echos Hollande uvedl, že po rozhodnutí Británie opustit EU hodlá z Paříže učinit atraktivnější finanční centrum. Avizoval rovněž plány na zmírnění daňové zátěže střední třídy a malých podniků. Pokud v příštím roce hospodářský růst dosáhne minimálně 1,7 procenta, sníží se podle prezidenta daně pro domácnosti o dvě miliardy eur (54 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek