Týden po brexitu vychází v Česku o tématu román

01.07.2016
Euroskop, čtk

Necelý týden poté, co Britové rozhodli o odchodu své země z Evropské unie, se na pulty českých knihkupců dostává novinka, která téma brexitu zpracovává. Autorem politické krimikomedie Hlava státu je Andrew Marr, bývalý politický korespondent BBC a deníku The Independent, který v knize využil své znalosti zákulisí britské politické scény. Čtenářům předkládá knihu plnou zápletek s vrchovatou dávkou typického britského humoru, sdělila ČTK za vydavatele Petra Vondrová. Knihu vydává Knižní klub.

Kniha vznikla ještě v době, kdy se Britové na referendum chystali. Je ale čistou fikcí, hlasování zasazuje do září roku 2017. Premiéra čeká rozhodující obhajoba setrvání země v unii a opozice si už brousí zuby na jeho křeslo. Pár dní před dnem D jsou nalezeny dvě mrtvoly – mladého investigativního novináře a neznámého muže bez hlavy a rukou.

Premiér se několik dní neukáže na veřejnosti a do Downing Street přijíždějí zástupci záhadné společnosti nazvané Profesionální logistické služby. Před voliči je třeba ututlat jedno šokující tajemství, píše se v anotaci knihy. Thriller plný černého humoru podle nakladatele nabízí pohled za oponu společnosti, která stojí před rozhodujícím krokem.

Andrew Marr se narodil v roce 1959 v Glasgow, vystudoval anglistiku, poté se začal věnovat politické žurnalistice. Pracoval pro respektovaná média, včetně BBC, je autorem odborných knih a televizních dokumentů z oblasti britské i světové historie, vědy a politiky, má své pořady na BBC1 a na stanici Radio 4. Dlouho prý chtěl napsat politickou satiru, jež by pomohla osvětlit, jak fungují určité aspekty vládnutí a médií – a to způsobem, jenž u „konvenční žurnalistiky nepřichází v úvahu“. Námět na román mu prý částečně poskytl Peter Chadlington, člen významného politického rodu Gummerů.

Peter Chadlington je jeden z nejstarších politických spojenců Davida Camerona, který v roce 2005 financoval jeho kampaň do vedení Konzervativců. Dodnes financuje také celou stranu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek