Mayová bude jednat s premiérem Renzim v Římě

27.07.2016
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová bude ve středu jednat s italským kolegou Matteem Renzim, uvedla agentura ANSA s odvoláním na premiérův úřad. Všeobecně se předpokládá, že hlavním tématem rozhovorů bude nadcházející odchod Británie z Evropské unie, avšak bez konkrétnějších jednání o podmínkách, za nichž Londýn blok opustí. Britská vláda totiž dosud oficiálně neaktivovala příslušný článek o vystoupení z EU, který je obsažen v Lisabonské smlouvě.

Po středeční návštěvě Říma je Mayová ve čtvrtek očekávána ve Varšavě, kde polskou konzervativní vládu znepokojuje především osud téměř 800.000 Poláků žijících momentálně v Británii.

Mayová přesně před týdnem v roli ministerské předsedkyně vyrazila na svou první zahraniční cestu do Berlína. Kancléřce Angele Merkelové sdělila, že Británie žádost o odchod z unie do konce roku nepodá. Londýn chce napřed jasně definovat svůj postoj, než jednání o takzvaném brexitu vůbec začne. Mayová zdůraznila, že Británie po odchodu z EUchce udržet přátelské vztahy s evropskými státy a zachovat současná spojenectví i obchodní spolupráci. Jako druhou v pořadí navštívila Mayová francouzskou metropoli.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek