Varšava: Mayová bude jednat o polských migrantech v Británii

28.07.2016
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová bude ve čtvrtek ve Varšavě jednat s polskými činiteli o odchodu své země z Evropské unie a o situaci polských imigrantů v Británii. Právě dopad brexitu na postavení Poláků ve Spojeném království dělá nyní vrásky kabinetu premiérky Beaty Szydlové.

V agresivně vedené kampani před červnovým referendem, v němž britští voliči dali těsnou většinou zelenou k opuštění unie, bylo klíčovým tématem omezení pracovní imigrace z evropských zemí.

Poláci se také díky tomu stali oběťmi řady xenofobních incidentů namířených proti jejich společenství. Rozhodné odsouzení těchto útoků britskými úřady Varšavu příliš neuklidnilo. Poláků ve Spojeném království žije 790.000 a jsou nejpočetnější komunitou mezi třemi miliony cizinců z členských zemí EUregistrovaných Británii.

Při jednání v Římě italského premiéra Matea Renziho ujistila, že práva Italů žijících v Británii zůstanou zaručena i po brexitu, pokud totéž učiní Itálie ve vztahu k Britům pobývajícím na italském území. V Británii žije podle Renziho nyní asi 600.000 Italů. Mayová už také jednala v Paříži a Berlíně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek