Po brexitu EU musí představit novou vizi, uvedl Fico

29.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie musí dát občanům novou vizi vývoje v souvislosti s vystoupením Británie z unie, řekl po schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou slovenský premiér Robert Fico, jehož země nyní v unii předsedá. Mayová uvedla, že Londýn chce po brexitu s EU udržet úzké vztahy.

Fico očekává, že jak Británie, tak EU do podání oficiální žádosti Londýna o vystoupení z EU připraví vlastní stanoviska. „Předpokládáme, že Británie využije tento čas na přípravu a představení vlastní vize vztahů, které chce mít s Evropskou unii. Slovenská vláda věří, že zbývající sedmadvacítka využije tento čas, abychom nabídli evropské veřejnosti odpověď, jak má vypadat Evropská unie po brexitu,“ řekl slovenský premiér.

Podle Fica mnoho regionů EU předbíhá

„Evropská unie se zamilovala sama do sebe. Chtěli jsme být nejlepší na světě, ale zdá se, že mnoho regionů nás předbíhá. Ať je brexit příležitostí pro odpovídající odpověď na tento vývoj,“ řekl Fico. Dodal, že je zájem na představení takového projektu příští spolupráce mezi EU a Británii, který bude vzájemně výhodný pro obě strany.

O dalším vývoji EUpo brexitu budou v září na summitu v Bratislavě hovořit státníci 27 členských států unie kromě Británie. Slovensko se podle Fica chce na schůzce zaměřit především na otázky migrace a bezpečnosti, nového způsobu komunikace evropských institucí s veřejností a na postavení EUcoby globálního hráče.

Mayová: Chceme najít nejlepší řešení pro přístup na společný trh EU

Mayová po schůzce s Ficem uvedla, že Londýn chce při vyjednáváních s EU najít řešení, které uklidní obavy britských voličů v oblasti migrace a které Británii poskytne co nejlepší řešení ohledně přístupu ke společnému trhu EU. „Chceme mít aktivní a intenzivní společné vztahy. Chceme zajistit, aby příští vztahy byly ku prospěchu nejen Spojeného království, ale i členským státům Evropské unie,“ řekla britská premiérka. Zopakovala, že Londýn žádost o vystoupení z unie do konce letošního roku nepodá.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek