Renzi chce jednat s Hollandem a Merkelovou o brexitu

18.08.2016
Euroskop, čtk

Italský premiér Matteo Renzi chce příští týden uspořádat třístranný summit k brexitu s Německem a Francií, oficiální pozvání ve středu poslal spolkové kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi, informovala agentura AFP.

Podle italského premiéra je brexit „velkou politickou porážkou“ pro Evropu, ale také obrovským výstražným signálem, že EUse musí rychle reformovat.

Příští pondělí se mají Renzi, Merkelová a Hollande radit o situaci vzniklé po červnovém referendu, v němž se Britové vyslovili pro vystoupení z Evropské unie. Schůzka je plánována tři týdny před vrcholnou schůzkou EU, na níž mají 16. září v Bratislavě lídři 27 zemí unie (bez Británie) hovořit o budoucím směřováním unie.

Lídři se sejdou na ostrově Ventotene, kde napsal Spinelli manifest

Pondělní schůzka Renziho, Merkelové a Hollandea se uskuteční na italském ostrově Ventotene u západního pobřeží Itálie v Tyrhénském moři. Ostrov byl v minulosti často využíván pro politické vyhnance. Například za druhé světové války sloužil jako vězení pro oponenty Mussoliniho režimu.

Jedním z vězňů byl i italský politik a pozdější europoslanec a evropský komisař Altiero Spinelli, považovaný za jednoho z otců evropské integrace. Na ostrově Ventotene napsal Spinelli manifest, v němž navrhl federalistickou Evropu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek