Turecko odvolalo velvyslance v Rakousku ke konzultacím

23.08.2016
Euroskop, čtk

Turecko odvolalo svého velvyslance v Rakousku ke konzultacím. Oznámil to v pondělí šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. Rakouští politici jsou vůči Ankaře v poslední době kritičtí, někteří navrhují ukončení rozhovorů o budoucím vstupu Turecka do Evropské unie.

„Odvolali jsme velvyslance v Ankaře do Vídně ke konzultacím a abychom přezkoumali naše vztahy (s Rakouskem),“ citovala Çavuşoglua provládní agentura Anadolu.

Jak rostlo napětí mezi Ankarou a Vídní

Napětí mezi oběma státy v poslední době roste spolu s tím, jak se množí kritika rakouských politiků na adresu režimu vládnoucího v Turecku. Ankaru rozlítil požadavek rakouského kancléře Christiana Kerna nebo šéfa rakouské diplomacie Sebastiana Kurze z počátku srpna ukončit přístupová jednání EU s Tureckem. Přední poslanec rakouské strany Zelených Peter Pilz později vyzval, aby Vídeň uvalila zbrojní embargo na Turecko.

Další kaňkou na vztazích obou států se staly titulky na světelném panelu na vídeňském letišti, které hlásaly, že Ankara umožňuje sex s dětmi mladšími 15 let. Staženy byly po intervenci tureckého velvyslance v Rakousku.

Naposledy v pondělí si Çavuşoglu předvolal rakouského velvyslance, aby vysvětlil, proč byla ve Vídni povolena demonstrace na podporu separatistické turecké Strany kurdských pracujících (PKK).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek