U libyjského pobřeží zachránili 6500 migrantů mířících k Itálii

30.08.2016
Euroskop, čtk

Italské námořnictvo, lodě několika nevládních organizací a další plavidla dnes zachránily u libyjského pobřeží zhruba 6500 migrantů plujících do Itálie. Informovala o tom agentura AFP. Dřívější informace agentury AP hovořily o zhruba třech tisícovkách zachráněných. Na záchranné operaci ve Středozemním moři se podle AP podílela například plavidla organizací Lékaři bez hranic či Proactiva Open Arms.

Evropské lodě pomáhaly například pasažérům asi dvou desítek dřevěných člunů, které se dostaly do potíží asi 20 kilometrů od západolibyjského přístavu Sabráta. Podle prvních informací šlo o migranty zejména ze Somálska a Eritreje.

Už v neděli přitom u Sicílie zachránili přes 1100 afrických migrantů, kteří se pokoušeli dostat z Libye do Evropy.

Do Itálie připlouvají přes Středozemní moře v posledních letech ze severu Afriky desetitisíce běženců. Od začátku letošního roku se jich do Itálie touto cestou podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo přes 105.000. Sedmdesát procent z nich tvořili muži a 16 procent děti. Při pokusu překonat Středozemní moře v letošním roce přišlo o život již 2742 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek