Tusk: EU chce mít s Británií co nejtěsnější vztahy

09.09.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie chce mít s Británií po jejím vystoupení ze společného bloku co nejtěsnější vztahy. Na twitteru to napsal předseda Evropské rady Donald Tusk, který se v Londýně sešel s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Tusk rovněž vyzval Spojené království, aby s výstupovými rozhovory začalo co nejdříve.

Míček k započetí rozhovorů je na britské straně kurtu,“ uvedl Tusk. „Začít co nejdříve je v zájmu nás všech,“ dodal.

Mluvčí Mayové po jednání podle Reuters řekla, že premiérka při jednání nečelila žádnému tlaku k urychlení výstupových rozhovorů a že EU je s postupem Británie srozuměna. Mayová již dříve opakovaně prohlásila, že s otevřením rozhovorů o vystoupení z unie spěchat nebude, protože se chce na očekávaná složitá jednání dobře připravit. Chce také, aby si Londýn nejdříve ujasnil, jaké vztahy chce s unií mít. Londýn proto podle premiérky do konce letošního roku neaktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, který se týká vystoupení z EU.

Mayová dnes Tuskovi řekla, že je nezbytná spolupráce, aby odluka byla hladkým procesem. „To je také důvod, proč jsme si vyhradili čas na přípravu,“ konstatovala.

Tématem jednání, které bylo v tomto formátu první od nástupu Mayové do premiérského úřadu, byl názorový postoj Británie po zbytek jejího členství. Británie podle Mayové zůstane v unii silným hráčem a bude trvat na pokračování sankcí proti Rusku kvůli jeho počínání v ukrajinském konfliktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek