Johnson: Británie má před odchodem z EU ještě plno práce

26.09.2016
Euroskop, čtk

Británie musí udělat ještě hodně práce, než zahájí oficiální kroky vedoucí k odchodu z Evropské unie. Až se tak ale stane, proces vystoupení nebude protahovat, řekl v neděli v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC ministr zahraničí Boris Johnson. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn požaduje, aby byla vláda co nejotevřenější a dala jasně najevo, jakou má v této záležitosti strategii.

Ministr Johnson v minulém týdnu prohlásil, že Londýn zahájí vyjednávání o odchodu z EU začátkem příštího roku a že k uzavření dohody s unií nebude předpokládané dva roky možná ani potřebovat.

„Domnívám se, že zásadní je to, že (proces odchodu z EU) očividně nespustíme před Vánocemi,“ řekl šéf britské diplomacie. Londýn podle něj musí nejprve všechny potřebné záležitosti zorganizovat. „A to se teď děje,“ dodal Johnson.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn dnes BBC řekl, že britský parlament musí být o strategii vlády ohledně vystoupení země z EU podrobně informován. Premiérka Theresa Mayová avizovala, že parlament bude hrát v procesu odchodu Británie zEU svou roli, ale že jednání povede ona. Rovněž konečné rozhodnutí v této věci bude na ní.

„Myslím, že to demokratické není a myslím si, že to vůbec není dlouhodobě udržitelné,“ řekl Corbyn na otázku, zda je takový postup demokratický. „Je to zcela zásadní politická otázka a také nejdůležitější ekonomická otázka, jaké Británie čelí za mého nebo za vašeho života a já si myslím, že parlament by měl být o tom alespoň podrobně informován,“ řekl Corbyn moderátorovi BBC.

Labouristé podle Corbyna vytvořili tým pro brexit, jehož úkolem je žádat od vlády maximum informací o postupu jednání a také se snažit, aby mohli do rozhovorů zasahovat.

Británie je pod tlakem evropských partnerů, aby po červnovém referendu o odchodu z EU co nejdříve aktivovala příslušný článek 50 lisabonské smlouvy a následně do dvou let vyjednala s unií dohodu o další spolupráci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek