Německý soud odmítl stížnosti na dohodu EU s Kanadou

13.10.2016
Euroskop, čtk

Německá vláda může předběžně schválit dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Ústavní soud v Karlsruhe dnes zamítl stížnosti proti této dohodě, zároveň ale stanovil několik podmínek jejího schválení, informovala agentura DPA.

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou vyvolala v Německu vlnu odporu. Na počátku září proti ní a také proti zamýšlené dohodě o volném obchodu s USA (TTIP) v Berlíně demonstrovalo přinejmenším 150.000 lidí. Kriticky se k dohodě CETA stavěla také část vládní sociální demokracie (SPD). V polovině září ale uzavření dokumentu nakonec podpořila.

Sporné části vyjednávané dohody

Vadila jim mimo jiné údajně nedostatečná ochrana životního prostředí nebo spotřebitelů, ale třeba i způsob vyjednávání dohody. Dohodu označují také za nedemokratickou. Obávají se totiž, že národní vlády přijdou jejím podpisem o některé své pravomoci.

Jednou z hlavních podmínek, které soud dnes ve svém nálezu stanovil, je ta, že vláda musí dát záruku, že Německo bude moci jednostranně od dohody odstoupit, pokud tak soud rozhodne. Soudci totiž zatím nerozhodli o ústavnosti smlouvy a bude trvat dalších několik měsíců, než tak učiní.

Nejistá podpora některých členských zemí

Podpora dohody ze strany některých členských zemí – třeba Belgie nebo Slovinska – je ale nadále nejistá. Rakouský kancléř Christian Kern vyjádřil k dohodě CETA velké výhrady a řekl, že její podpora z Vídně bude do jisté míry záviset na rozhodnutí německého ústavního soudu.

CETA, která má snížit cla u 98 procent zboží a umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky, má být podepsána na summitu EU s Kanadou. Příští týden by o dohodě CETA měli hlasovat ministři hospodářství členských zemí EU. Ke schválení je potřeba jednomyslná podpora. Brusel a Ottawa doufají, že by mohly dohodu podepsat 27. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek