Tusk: Jedinou alternativou k tvrdému brexitu je setrvání v EU

14.10.2016
Euroskop, čtk

Stálý předseda Evropské rady Donald Tusk dnes zmínil možnost, že si Británie odchod z Evropské unie nakonec kvůli očekávaným odlukovým potížím rozmyslí, ačkoli takový obrat v postoji Londýna považuje za vysoce nepravděpodobný. Informovala o tom agentura Reuters. Britská vláda nicméně opakovaně oznámila, že rozhodnutí odejít z EU je neměnné.

„Nemá význam spekulovat o hladkém brexitu,“ řekl Tusk. „Byly by to jen teoretické spekulace. Podle mě je jediná možná alternativa k tvrdému brexitu žádný brexit. I když dnes takřka nikdo v takovou možnost nevěří,“ dodal.

Spojené království podle Tuska totiž nakonec možná zjistí, že jakákoli forma rozvodu s Evropskou unií, tedy brexit, bude mít pro zemi vážné následky. Londýn je ale přesvědčen, že i když vystoupení z Unie může v počátku přinést hospodářské komplikace či ekonomické otřesy, nakonec bude odchod pro Brity přínosem.

Čtyři svobody jsou podmínkou přístupu na společný trh

Británie si rovněž přeje hladká vyjednávání. Problematickým bodem výstupových rozhovorů bude zřejmě otázka zachování přístupu k jednotnému unijnímu trhu a kontrola přistěhovalectví. EU opakovaně konstatovala, že bez uznání volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu nemůže Británie se společným trhem počítat.

Výstupová jednání začnou příští rok na jaře, až britská premiérka Theresa Mayová oficiálně Bruselu sdělí záměr Unii opustit. Oznámení chce Mayová učinit do března. O odchodu z EU rozhodli Britové v červnovém referendu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek