Mayová trvá na omezení migrace i na výhodném obchodu s EU

25.10.2016
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová v úterý popřela, že by Británie směřovala k „tvrdému brexitu“, protože nespojuje dohromady spornou otázku omezování přistěhovalectví se snahou o uzavření výhodné obchodní dohody s Evropskou unií. Brusel však dlouhodobě upozorňuje na to, že bez umožnění volného pohybu osob mezi Unií a Británií Londýn nemůže mít ambice na udržení své pozice ve společném trhu.

Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že se začátkem měsíce libra propadla oproti dolaru v rámci reakce finančních trhů na projev Mayové, ze kterého údajně vyplynulo, že premiérka upřednostní kontrolu migrace na úkor ekonomických zájmů země – tedy takzvaný scénář „tvrdého brexitu“.

Během zasedání parlamentu, ve kterém Mayová odpovídala na dotazy poslanců, opoziční zákonodárce za labouristy Andy Burnham toto téma opět nadhodil. Mayová ale tvrdila, že vláda vůbec nijak nenaznačuje, že by se k „tvrdému brexitu“ chystala. „Chystáme se být ambiciózní v tom, co získáme pro Spojené království, a to znamená dobrou obchodní dohodu, jakož i kontrolu imigrace,“ prohlásila v parlamentu.

Mayová chce s Unií začít jednat nejpozději od konce března 2017. Očekává se, že k brexitu tak dojde v roce 2019. Vyjednávání ale nebude snadné: EU opakovaně konstatovala, že bez uznání volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu nemůže Británie se společným trhem počítat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek