Brexit zvýšil podporu EU v ostatních členských zemích

22.11.2016
Euroskop, čtk

Výsledky červnového britského referenda o odchodu země z Evropské unie zvýšily podporu evropského projektu ve zbylých členských zemích. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který v pondělí zveřejnila německá Bertelsmannova nadace. V celoevropském průměru by v referendu podle ankety hlasovalo pro setrvání svých zemí v evropském bloku 62 procent dotázaných.

V březnu podporovalo členství své země v Evropské unii jen 57 procent dotázaných unijních občanů, v srpnu to pak bylo o pět procentních bodů více. Podle nadace se na výsledcích průzkumu zjevně projevilo referendum, v němž si obyvatelé ostrovního království odhlasovali takzvaný brexit.

V Německu podpora EU stoupla o osm procentních bodů z 61 v březnu na 69 v srpnu, v Polsku dokonce o devět procentních bodů na 77 procent. Ve Francii a Itálii jsou přírůstky podpory menší. V Itálii by v případném referendu o setrvání země v EU v březnu hlasovalo 50 procent respondentů, o pět měsíců později 51. Ve Francii ve stejnou dobu podpora EU vzrostla o čtyři procentní body na 54 procent.

Podpora EU se zvýšila i v samotné Británii. Ještě v březnu se na stranu evropského bloku v průzkumu postavilo jen 49 procent dotázaných. V srpnu už si zůstat součástí evropské osmadvacítky přálo 56 procent respondentů. V červnovém referendu o takzvaném brexitu byl poměr hlasů 51,9 ku 48,1 v neprospěch zastánců setrvání Británie v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek