Van der Bellen bude novým rakouským prezidentem

05.12.2016
Euroskop, čtk

Novým rakouským prezidentem bude nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen. V opakovaném druhém kole prezidentských voleb porazil kandidáta Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera, který se mohl stát první krajně pravicovou hlavou státu v poválečných dějinách západní Evropy. Van der Bellen v první reakci na výsledek oznámil, že chce být prezidentem všech Rakušanů. Hofer, který svou porážku uznal, slíbil, že se o prezidentský úřad bude ucházet i za šest let.

Podle průběžných výsledků zveřejněných stanicí ORF vede Van der Bellen s 53,3 procenty nad Hoferem, který zatím získal 46,7 procenta. Hlasy jsou sečteny už v 94 procentech volebních místností. Zhruba 700.000 hlasů z korespondenčního hlasování se začne počítat až v pondělí, odhady je ale zohledňují. Podle televizní stanice ORF je už nyní jasné, že na náskoku Van der Bellena se nic nezmění.

Hoferova porážka je těžkou ránou pro krajně pravicová hnutí po celé Evropě, která doufala, že po výhře odpůrců Evropské unie v Británii a vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA bude výhra kandidáta FPÖ další v řadě vítězství skupin založených na kritice establishmentu. Hofera v kampani podpořila francouzská Národní fronta Marine Le Penové, nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse i Alternativa pro Německo. Francii, Nizozemsko i Německo příští rok čekají volby.

Poměrně velký rozdíl v počtu hlasů, který voliči nakonec dali jednotlivým prezidentským kandidátům, je překvapivý. Předvolební průzkumy do poslední chvíle předpovídaly velmi těsný souboj. V květnovém druhém kole prezidentských voleb, které následně zrušil ústavní soud, po uzavření volebních místností vedl Hofer, na stranu Van der Bellena se vítězství tehdy přiklonilo až po sečtení korespondenčních hlasů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek