Italský premiér Renzi povede vládu do přijetí rozpočtu

06.12.2016
Euroskop, čtk

Italský premiér Matteo Renzi po porážce v nedělním referendu o reformě ústavy oznámil, že podá demisi. Dvakrát se sešel s prezidentem Sergiem Mattarellou, který ho nakonec požádal, aby setrval v úřadu do přijetí státního rozpočtu na příští rok. Výsledek referenda uvítali představitelé krajní pravice v Itálii i jinde v Evropě. Euroskeptický list Daily Mail v příměru k vystoupení Británie z EU označil volbu Italů za „italexit“, s čímž ale nesouhlasí ekonomové. Kurz eura se po počátečním propadu vrátil poprvé od poloviny listopadu nad hranici 1,07 za americký dolar.

Referenda se zúčastnilo více než 68 procent oprávněných voličů a z nich více než 59 procent hlasovalo proti navrhovaným ústavním změnám, které měly posílit pravomoc Poslanecké sněmovny a omezit vliv dosud rovnocenného Senátu. Analytici odmítnutí považují hlavně za projev nespokojenosti s vládou, která nedokázala řešit tíživé ekonomické problémy Itálie, problémy s migrací ani neutěšený stav bankovního sektoru.

Hnutí pěti hvězd požaduje předčasné volby

Krajně pravicové strany Hnutí pěti hvězd a Liga severu výsledek nadšeně uvítaly a obě společně s největší pravicovou opoziční formací Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho požadují uspořádat co nejrychleji předčasné parlamentní volby. Domnívají se totiž, že se voliči přikloní právě k jejich programu. Analytici ale upozorňují, že ačkoli Italové hlasovali proti Renziho politice, neznamená to, že se jim líbí vzmáhající se populismus.

Prezident Mattarella se rozhodl udržet Renziho v čele vlády z obav před zmatky, které by mohlo oddálení přijetí rozpočtu přinést. Jako o možných Renziho nástupcích se nejčastěji hovoří o ministrovi hospodářství a financí Pieru Carlovi Padoanovi, ministrovi kultury Dariovi Franceschinim a předsedovi Senátu Pietrovi Grassovi. Padoan kvůli událostem v Itálii nepřijel do Bruselu na jednání ministrů financí eurozóny.

Panují obavy o bankovní sektor

Šéf této skupiny Jeroen Dijsselbloem řekl, že situace v Itálii se nezměnila a stejné zůstaly i její problémy. Eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky Pierre Moscovici prohlásil, že Řím dokáže vyřešit stávající nejednoduchou situaci italských bank. „Itálie je silná a spolehlivá země,“ řekl s tím, že referendum nebylo o EU, ale o konkrétní ústavní reformě.

Přirovnávání situace v Itálii k brexitu odmítl člen rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) François Villeroy de Galhau, avšak připustil, že se italské hlasování stalo zdrojem další nejistoty. Jeho kolega v ECB Ewald Nowotny nevyloučil, že Itálie bude muset na záchranu některých bank použít veřejné fondy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek