Europoslanci kritizují německý plán mýtného pro osobní auta

07.12.2016
Euroskop, čtk

Skupina poslanců Evropského parlamentu vyzvala komisařku EU pro dopravu Violetu Bulcovou, aby vysvětlila dohodu, které minulý týden dosáhla Evropská komise s Berlínem v otázce zavedení mýtného pro osobní automobily v Německu. Uzavřený kompromis už minulý týden kritizovaly i některé země sousedící s Německem.

„Pro občany a podnikatele žijící a podnikající na hranicích s Německem je toto opatření velmi nešťastné. Obáváme se, že Evropská komise souhlasila s opatřením, jež v podstatě zůstává nadále diskriminační,“ uvedl poslanec a předseda právního výboru EP Pavel Svoboda. Kromě něj se k výzvě adresované eurokomisařce Bulcové připojili i poslanci Evropské lidové strany z Rakouska, Polska, Belgie, Lucemburska a Nizozemska.

Evropská komise nesouhlasila s původním plánem Německa na zavedení mýtného pro osobní automobily kvůli diskriminaci zahraničních řidičů. Dohodnutý kompromis nadále předpokládá, že majitelům aut registrovaných v Německu bude zaplacené mýtné plně kompenzováno formou daňové úlevy.

Majitelé aut s velmi nízkými emisemi škodlivých plynů však nyní získají ještě větší úlevu, než zaplatí na mýtném. Komisi se totiž v původním návrhu nelíbilo, že hodnota kompenzace měla přesně odpovídat výši mýtného. Kompromisní plán zahrnuje rovněž úpravu krátkodobých sazeb mýtného pro zahraniční řidiče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek