Londýn zveřejní plány na brexit dřív, než proces zahájí

08.12.2016
Euroskop, čtk

Britský ministr pro brexit David Davis včera v parlamentu potvrdil, že vláda zveřejní své plány týkající se odchodu země z Evropské unie dřív, než proces formálně zahájí. Už v úterý to uvedla premiérka Theresa Mayová, která tak podle médií ustoupila tlaku opozičních labouristů.

Mayová se zveřejněním souhlasila za podmínky, že poslanci budou respektovat výsledek červnového referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU, a přijmou časový harmonogram navrhovaný vládou, tedy spuštění takzvaného brexitu do března příštího roku.

Labouristé vzápětí vyzvali kabinet, aby své plány vyložil „nejpozději v lednu“, aby se jimi stihli zabývat. Davis včera poslancům řekl, že je „nepředstavitelné“, že by parlament o konečné dohodě o podobě vztahů Londýna s Bruselem nehlasoval. Poslanci ale podle něj nemohou zvrátit fakt, že země z unie odchází.

Ministr také zdůraznil, že politická scéna v Evropské unii se mění a že v období příštích dvou let, kdy Británie bude jednat s Bruselem o vystoupení z EU, se v členských zemích uskuteční nejméně 15 voleb. To by podle něj mohlo změnit pozadí brexitu a komplikovat rozhovory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek