Zástupci Walesu i Skotska u soudu kritizovali britskou vládu

09.12.2016
Euroskop, čtk

Chyby v právní argumentaci britské vlády v otázce zapojení parlamentu do rozhodování o takzvaném brexitu by poznalo i šestileté dítě. V závěrečný den jednání nejvyššího soudu o odvolání vlády premiérky Theresy Mayové to dnes řekl právní zástupce velšské vlády Richard Gordon. Britský kabinet se odvolal proti listopadovému rozhodnutí soudu, podle kterého se k procesu odchodu Británie z EU musí vyjádřit i zákonodárci. Verdikt se očekává začátkem roku 2017.

Britská vláda se domnívá, že může legálně aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy o fungování institucí EU, a zahájit tak jednání o takzvaném brexitu, aniž by do procesu zapojila parlament. Soud, na který se obrátilo několik stěžovatelů, ale v listopadu rozhodl, že se zákonodárců zeptat na názor musí. Vláda se následně odvolala.

Gordon včera v závěrečný den jednání soudu o odvolání tvrzení britské vlády označil za „ukřižování lidských práv“. U soudu dnes hovořil také zástupce skotské vlády, který přednesl řadu argumentů, proč by měla londýnská vláda konzultovat proces brexitu ještě před jeho zahájením také s Edinburghem. Práva své části Spojeného království u soudu hájil i zástupce Severního Irska.

Premiérka Theresa Mayová by chtěla spustit jednání o odchodu z EU do konce března příštího roku. Předseda nejvyššího soudu David Neuberger na závěr čtyřdenního jednání uvedl, že soud svůj verdikt, zda bude muset kabinet do rozhodování zapojit i parlament, vynese „co nejdříve to bude možné“. Očekává se, že to bude na počátku příštího roku, hovoří se o konci ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek